Spruw symptomen

Spruw is simpel te herkennen aan een aantal vrij specifieke symptomen. Symptomen van spruw zijn witte tot wit-gele plekken die lastig weg te poetsen zijn. In de mond is dit vooral op de binnekant van de wang, het gehemelte en de tong. Op de tong kan het zich uitten als een wit-gele smeerlaag die ook lastig weg te poetsen is.

Spruw symptomen vagina

Wanneer er sprake is van spruw in de vagina, ontstaat er vaak een witte uitscheiding dat delen van de schimmel bevat. Mannen kunnen ermee besmet raken bij onveilige seks, maar het is ook mogelijk dat spruw op de penis ontstaat zonder dat er sprake is van seks met een besmette vrouw.

Spruw symptomen nagel

Spruw kan ook voorkomen onder de nagel. Meestal word het dan echter niet als zodanig aangeduidt, maar bijvoorbeeld als kalknagel. De gehele nagel is wit.

Spruw symptomen huid en tepels

Ook de huid kan worden aangedaan op vochtige plekken, zoals bij huidplooien. Ook hier gaat het om wittige afzettingen. De huid eronder kan rood van kleur zijn en pijnlijk aanvoelen. Regelmatig komt het voor dat moeders die borstvoeding krijgen te maken krijgen met spruw op de tepel. Dit wordt veroorzaakt door spruw in de mond van de baby. De tepel krijgt een rood-roze kleur die te onderscheiden is van de natuurlijke kleur.