Spruw besmettelijk

Spruw is besmettelijk. De Candida-schimmel die spruw veroorzaakt is vrij gemakkelijk overdraagbaar en sterk genoeg om op objecten voor langere tijd in leven te blijven. Maatregelen zoals een goede hygiëne en het ontsmetten van lichaamsdelen en objecten die in contact zijn geweest met de schimmel voorkomt overdragen van de schimmel.

Overdracht bij bevalling

Omdat spruw besmettelijk is, kan de baby al bij de bevalling besmet raken als de moeder op dat moment een vaginale schimmelinfectie heeft. Normaal gesproken kunnen er ver van tevoren maatregelen worden getroffen om de schimmelinfectie voor de bevalling te behandelen. Ze kan een besmetting makkelijk worden voorkomen.

Besmetting via speelgoed en borstvoeding

Omdat spruw besmettelijk is, kan de schimmel ook worden overgedragen bij borstvoeding, als de baby spruw in de mond heeft. De tepel is vatbaar voor spruw en een vrij gunstig doelwit voor de schimmel. Wanneer de baby spruw heeft, dient er dus gekolfd te worden, zodat de baby de fles kan worden gegeven. Desinfecteer de speen op de fles altijd grondig na gebruik. Wanneer de baby later op de dag of een dag later weer aan de speen gaat, komt de baby wederom in contact met de schimmel. Ook als de spruw wordt behandeld, zal de infectie op deze manier niet overgaan. Desinfecteer waar mogelijk ook altijd speelgoed dat in contact is gekomen met de schimmel.