Spruw behandeling

Spruw kan vrij makkelijk behandeld worden. In het geval van spruw bij een baby wordt er vaak niet eens behandeld. Doktoren zijn vrij terughoudend met het gebruik van medicijnen bij pasgeborenen. Het afweersysteem van de baby zal vanzelf de spruw kunnen bestrijden waardoor een evenwicht tussen bacteriën en de schimmel optreedt dat niet schadelijk is.

In sommige gevallen wordt er toch behandeld. Bij volwassenen met spruw is een behandeling vrij gebruikelijk. Hiervoor worden anti-schimmel medicijnen gebruikt. Meestal is dit in de vorm van een zalf of crème die op de spruw gesmeerd wordt. Dit medicijn maakt de celwand van de schimmels kapot waardoor deze snel zullen sterven.

Behandeling ernstige spruw

Bij ernstige spruw of ongebruikelijke locaties kunnen ook tabletten worden ingenomen tegen de spruw. Patiënten met een verzwakt immuunsysteem zijn extra vatbaar voor spruw. Via het bloed kan de schimmel zich verspreiden en bijvoorbeeld in de longen nestelen. Dit komt regelmatig voor bij kanker- en HIV-patiënten. We spreken hier van systemische candidiasis.

Het medicijn beperkt zich in tegenstelling tot de zalf niet tot een enkele plek maar verspreid zich door het hele lichaam. Op deze manier kan spruw, ook onzichtbare, effectief behandeld worden.